
LENCSE - LILAHAGYMA
Lencsesaláta
Aki szereti a hüvelyeseket és a lilahagymát, biztosan ezt a lencsesalátát is szívesen fogyasztja majd:
a kettő együtt pazar ízharmóniát nyújt, nem mellesleg egy remek tápláló salátát készíthetünk további néhány összetevő hozzáadásával.
Hozzávalók:
- 250 g lencse
- 1 kis sárgarépa
- 5 dkg füstölt házi sonka
- 5 dkg kecskesajt vagy krémfehér sajt
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 kis fej lilahagyma
- 2 db babérlevél
- Kókuszzsír, só
Elkészítés:
A lencsét egy éjszakára kétszeres-háromszoros mennyiségű tiszta vízben beáztatjuk.
Másnap a beáztatott lencsét leszűrjük, lábasba tesszük, hozzáadjuk a megpucolt, egészben hagyott vöröshagymát és a babérlevelet, megsózzuk és annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, feltesszük főni.
A főtt sonkát vagy tarját felkockázzuk.
A sárgarépát lehámozzuk, vékony csíkokra gyaluljuk és kevés kókuszzsíron vagy olívaolajon megpároljuk.
A puhára főtt lencsét leszűrjük (eltávolítjuk belőle a hagymát és babérlevelet is) és egy nagyobb salátás tálba töltjük. Hozzáadjuk a sonkát, a dinsztelt sárgarépát és rámorzsoljuk a kecskesajtot. Alaposan összeforgatjuk az egészet és lefedve néhány órára hűtőbe tesszük.
Tálaláskor kisebb adagokat halmozunk a tányérokra és vékonyra szeletelt lilahagymával díszítjük.
Finom, illatos, laktató étel, ami önmagában is megállja a helyét, de zöld leveles salátákkal vagy akár húsételekkel kiegészítve is kitűnő.
TIPP:
A sonkát bacon szalonnával, a kecskesajtot pedig Fetával vagy krémfehér sajttal is helyettesíthetjük.
Recept forrása:
Ábrahámné Bergmann Anna
funkcionális táplálkozás tanácsadó