CUKKINI-KRUMPLI
Cukkinis-túrós krumplipite
Ez a krumplipite egy végtelenül jól variálható egytálétel, zöldséges és húsos verzióban is kitűnően működik.
Hozzávalók:
- 6-8 db nagyobb burgonya, héjában megfőzve
- 200 g házi túró vagy Cottage cheese
vagy Ricotta - 200 g natúr krémsajt
- 200 g cukkini, lereszelve, lesózva
- 2 közepes lilahagyma
- 150 g reszelt sajt
(Eidami, trappista vagy más félkemény sajt) - egy magasabb peremű, hőálló tál
Elkészítés:
AA héjában főtt burgonyát a peremes hőálló tálban szétnyomkodjuk úgy, mintha egy medencét alakítanánk ki: az alja simára igazított lapos legyen, oldalt körben pedig egy magasabb "falat" hagyunk. (Ehhez használhatunk kézi krumplinyomót vagy egy teljesen lapos aljú poharat, esetleg kis fazekat.)
Alaposan megsózzuk.
A krémsajtot összekeverjük a túróval/cottage cheese-zel, majd hozzáelegyítjük a cukkinit. Ízlés szerint fűszerekkel is gazdagíthatjuk.
Az így kapott tölteléket a krumplis alapra halmozzuk és egyenletesen eligazítjuk a "medencében".
A lilahagymát negyedekbe vágjuk, csíkokra szeleteljük és egyenletesen a töltelék tetejére terítjük.
Ezt még megszórjuk a reszelt sajttal, majd 200 fokon előmelegített sütőben grill-légkeverés funkcióval 20-25 perc alatt készre sütjük.
Tálaláskor díszíthetjük friss zöldfűszerekkel, csírákkal, mikrozöldekkel.
Hidegen is kitűnő, remekül kiegészíthető egy kis fermentált zöldségfélével (például kovászos uborkával, savanyú káposztával.)
Recept forrása:
Ábrahámné Bergmann Anna
funkcionális táplálkozás tanácsadó