SÜTŐTÖK
Sütőtök krémleves - kicsit másképp
Az ősz elmaradhatatlan illatos, zamatos étele a sütőtök krémleves, ehhez hozunk most a megszokotthoz képest kicsit eltérő változatot.
Hozzávalók:
- 1 kisebb sütőtök
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- kókuszzsír, só
- krémesítéshez opcionálisan 1 dl főzőtejszín vagy növényi főzőkrém
A levesbetéthez:
- 1 nagyobb sárgarépa
- 1 közepes cékla
- kókuszzsír
Elkészítés:
#1. verzió:
A sütőtököt lehámozzuk, magtalanítjuk és felkockázzuk. A vöröshagymát megpucoljuk, apróra szeleteljük és evőkanálnyi kókuszzsíron egy nagyobb serpenyőben ledinszteljük. Rádobjuk a sütőtököt, ízlés szerint megsózzuk és lefedve kb negyed óráig félpuhára pároljuk.
A megpuhított sütőtököt szükséges mennyiségű forralt vízzel leturmixoljuk és levesestálba töltjük.
#2. verzió:
A sütőtököt klasszikus módon feldaraboljuk, magtalanítjuk és sütőben 200 fokon kb 30-40 perc alatt megsütjük. Hagyjuk legalább langyosra hűlni, majd a puha sütőtök belet kanállal lefejtjük a héjról és kehelyturmixba halmozzuk. Hozzáadjuk a külön megdinsztelt hagymát és opcionálisan a krémesítőt. Felöntjük vízzel, ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük, krémesre turmixoljuk és fazékba vagy levesestálba töltjük. Ha szükséges, még forralt vízzel hígíthatjuk.
Levesbetét:
Mialatt a sütőtök puhul, lehámozzuk a céklát, megpucoljuk a sárgarépát és mindkettőt vékony csíkokra gyaluljuk. Serpenyőben kevés kókuszzsíron félpuhára pároljuk.
Tálaláskor a tányérba/levesescsészébe tálalt sütőtök krémleveshez adunk egy-két evőkanálnyi cékla-répa csíkocskát és meglocsoljuk egy kis hidegen sajtolt tökmagolajjal.
Ízlés szerint az élmény fokozható még pirított tökmaggal, kendermaggal, mikrozölddel vagy csírákkal is.
Recept forrása:
Ábrahámné Bergmann Anna
funkcionális táplálkozás tanácsadó