CUKKINI
Cukkini tócsni
A tócsni, más néven röszti vagy lapcsánka egy közismert, eredetileg reszelt nyers krumpliból készített népi étel. Bármilyen más, nyersen reszelhető zöldség is alkalmas az elkészítéséhez, így például a cukkini is.
Hozzávalók:
- 0,5 kg cukkini reszelve vagy vékony csíkokra gyalulva
- 2 tojás
- 30 g barna rizsliszt/kölesliszt/
quinoaliszt/gm zabpehelyliszt /tápióka keményítő vagy ezek közül vegyesen - 30 g sörélesztőpehely
- 1 gerezd fokhagyma
- só, ízlés szerint további fűszerek
- zsiradék a sütéshez
(kókuszzsír, állati zsír, olívaolaj, ghee)
Elkészítés:
A cukkinit alaposan megmossuk és hámozás nélkül nagyobb lyukú sajtreszelőn lereszeljük vagy más eszközzel vékoy csíkokra gyaluljuk. Állni hagyjuk, amíg kicsit levet ereszt.
Meghámozzuk a fokhagymát és felaprítjuk.
A lereszelt cukkinit egy szűrőtálba téve jól kinyomkodjuk, hogy minél kevesebb lé maradjon benne. Ezután keverőtálba tesszük, ráütjük a 2 tojást, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, ízlés szerint megsózzuk és alaposan összekeverjük. Hozzákeverjük a lisztet és a sörélesztőpelyhet.
Serpenyőben felhevített zsírba kisebb halmokat rakunk a masszából és mindkét oldalán aranybarnára sütjük.
Ha megsült, a fölösleges zsírt lecsepegtetjük róla és hőálló edénybe rakosgatjuk fogyasztásig.
Sütőben is süthetjük sütőpapírral bélelt tepsin, ez esetben érdemes a masszába 1-2 ek olvasztott zsiradékot keverni.
Recept forrása:
Ábrahámné Bergmann Anna
funkcionális táplálkozás tanácsadó