CÉKLA - SÁRGARÉPA
Céklás-csicseris őszi saláta
Ízekben gazdag, tápláló saláta, ami rövid előkészítést követően pár perc alatt összedobható.
Hozzávalók:
- 2 db cékla hámozva, megfőzve
- 100 g főtt csicseriborsó
(szárazon beáztatva, sós vízben, babérlevéllel megfőzve vagy készen kapható üveges főtt csicseri, pl. LIDL) - 4-5 db sósvizes uborka / csemegeuborka
- 3-4 kisebb krumpli hámozva, kis kockákra szeletelve, megfőzve.
- ízlés szerint hagymafélék, zöldfűszerek, balzsamecet, csírák, mikrozöldek
opcionálisan adható hozzá még:
- szárzeller
- alma
- bogyós gyümölcs.
Elkészítés:
A főtt céklát és az uborkákat kis kockákra szeleteljük, egy nagyobb tálba tesszük.
Hozzáadjuk a főtt csicserit és a legalább langyosra hűtött főtt burgonyakockákat.
Ízlés szerint gazdagíthatjuk póréhagymával vagy más hagymafélével, zöldfűszerekkel, csírákkal, illetve opcionálisan a vékonyra szeletelt szárzellerrel, kockákra vágott almával, bogyós gyümölcsökkel.
Néhány órára hűtőbe tesszük, így a krumpli is kedvezőbb hatású (rezisztens) keményítőforrássá válik.
Tálaláskor adhatunk hozzá balzsamecetet vagy valamilyen hidegen sajtolt olajat, akár olívabogyót is.
Kitűnő étel önmagában is, de remek lehetőség köretként / köret részeként húsok, halak, sajtok mellé is.
Recept forrása:
Ábrahámné Bergmann Anna
funkcionális táplálkozás tanácsadó