CUKKINI V.
Töltött cukkini hajó
Bármely tökféle alkalmas rá, hogy ezt a "hajó" jellegű töltött ételt elkészítsük belőle.
A töltelék is igen változatos lehet, ezúttal egy közkedvelt darálthúsos ragut készítünk.
Hozzávalók:
- 1 db nagyobb, de még zsenge cukkini
- 250 g darálthús
- 1 kis fej vöröshagyma
- 250 ml paradicsompüré
- 3 szál sárgarépa
- bazsalikom, majoranna
- só, glicin
- olívaolaj vagy kókuszzsír
- félkemény vagy érleltebb sajt
Elkészítés:
A cukkinit megmossuk, levágjuk a szárvégét és késsel, vagy kanál segítségével alaposan kivájjuk a magházát.
A megpucolt vöröshagymát apróra szeleteljük és pici zsiradékon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darálthúst, megszórjuk kb 1 ek. glicinnel, fél tk. sóval, ízlés szerint a szárított vagy friss fűszerekkel és gyakori kevergetés mellett addig sütjük, amíg picit már pirulni kezd. Ekkor felengedjük annyi tisztított vízzel, amennyi éppen ellepi. Lefedőzve kb negyed órán át főzzük, amíg a főzőlé elfő. Hozzáadjuk a paradicsompürét, jól elkeverjük és még kb 5-10 perc alatt összeforraljuk.
Amíg a húsos töltelék készül, meghámozzuk a sárgarépát, vékony csíkokra gyaluljuk és kevés zsiradékon pici sóval megdinszteljük.
A húsos tölteléket belekanalazzuk a cukkiniban készített mélyedésbe, majd megszórjuk a dinsztelt sárgarépa egy részével. Reszelt sajttal meghintjük, hogy bőven befedje.
A megtöltött, sütésre előkészített cukkinikat egy lapos hőálló edénybe helyezzük, - ha van - az edény fedelével lefedjük és előmelegített sütőben közepes fokozaton kb 20-25 percig sütjük. Levesszük róla a fedelet, visszatesszük még kb 15 percre, amíg a sajt a tetején aranybarnára sül.
A dinsztelt sárgarépa másik felét tálaláskor melléadjuk.
Recept forrása:
Ábrahámné Bergmann Anna
funkcionális táplálkozás tanácsadó