MÁNGOLD
Zöldségragu
Ehhez a recepthez nem érdemes konkrét mennyiségeket, fajtákat megadni, hiszen egy végtelenül jól variálható, egyszerűen és gyorsan elkészíthető Jolly Joker.
Éppen ezért egyfajta sablonként ajánlom az alábbi leírást, amit fantázia, ízlés és rendelkezésre álló zöldségek függvényében bárhogyan készíthettek
Elkészítés:
- Két-három-négy féle zöldséget megtisztítunk, lehámozuk, felkockázzuk vagy csíkokra gyaluljuk,
- ha szeretjük és ehetjük a lencseféléket, hüvelyeseket akkor azt - olyan fajta esetén szükség szerint - előre beáztatjuk és kissé előfőzzük,
- puhulási képességük szerint egyszerre, vagy sorrendben megdinszteljük kevés kókuszzsíron,
- enyhén megsózzuk, ízlés szerint fűszerezzük friss vagy szárított fűszerekkel és
- végül mennyiség-arányosan 2-3 dl tejszínnel* besűrítjük.
*Laktóz- vagy kazein-érzékenység esetén csak növényi tejszínnel (preferáltan kókusz-, zab- vagy rizstejszínnel).
A fajtákat nagyon sokoldalúan válogathatjuk.
Legalkalmasabb fajták:
- gyökérzöldségek (répafélék, cékla, édesburgonya, újburgonya)
- hagymafélék
- keresztesvirágúak (karfiol, brokkoli, káposztafélék, karalábé)
- tökfélék (sütőtök, cukkini, padlizsán, ...)
- hüvelyesek (borsó, lencsefélék, babfélék)
- paprika, paradicsom
- sóska, spenót, mángold
- főzelékbe is alkalmas zöld levelek, salátafélék (rukkola, céklalevél, sárgarépalevél, ...)
Gabonaféle köretnek legjobb a hajdina, a quinoa vagy a köles, illetve a főtt rizs hidegen.
Rizsfőző edényben is készíthetők: kétszeres mennyiségű vízben, pici sóval: 20 perc alatt elkészül.
Feltét gyanánt tálaláskor gazdagíthatjuk még friss fűszernövényekkel (kaporral, snidlinggel, bazsalikommal, tárkonnyal, ...) vagy csírákkal, frissen vágott mikrozöldekkel.
Recept forrása:
Ábrahámné Bergmann Anna
funkcionális táplálkozás tanácsadó