CUKKINI II.
Cukkinis-túrós lepény
Ez a lepényke nagyon gyorsan, egyszerűen elkészíthető, fogyasztási lehetősége pedig nagyon sokrétű.
Alkalmas kisétkezésre, vendégvárónak, utazásra, napközbeni falatoknak dobozban bekészítve, de akár köretek kiegészítésére is.
Hozzávalók:
-
1 db közepes zsenge cukkini vagy 2 db bébicukkini
-
250 g házi tehéntúró vagy Ricotta
-
2 db tojás
-
10 dkg reszelt Trappista sajt
-
só
Elkészítés:
A cukkinit megmossuk, lereszeljük és lesózzuk. Hagyjuk állni, amíg levet ereszt, majd alaposan kinyomkodjuk, kicsavarjuk. (TIPP: A kicsavart sózott lét félretehetjük zöldturmix készítéséhez vagy egyszerűen csak megihatjuk - jó elektrolit-pótló lehetőség.)
A cukkinihoz hozzákeverjük a túrót, utána a tojásokat és ellenőrizzük, hogy elég sós-e a masszánk.
Ha szükséges, picit utánasózunk, majd a masszát sütőpapírral kibélelt tepsiben egyenletesen vékony rétegben elsimítjuk.
Előmelegített sütőbe tesszük és kb 20 perc alatt közepes fokozaton addig sütjük, amíg pirulni kezd a teteje. Ekkor kivesszük, megszórjuk a reszelt sajttal és addig sütjük, amíg a sajt aranybarnára sül.
Amikor kész, a sütőpapírral együtt kivesszük a tepsiből és pizzavágóval tetszőleges méretűre szeleteljük.
Tálalhatjuk friss vegyes salátával, zöldségekkel, illetve fogyaszthatjuk mártogatóssal. Kitűnő könnyű és gyors finomság.
Recept forrása:
Ábrahámné Bergmann Anna
funkcionális táplálkozás tanácsadó