FEJESKÁPOSZTA, CÉKLA
Borscs
Hasonlóan értékes, mint egy terápiás húsleves. Zöldséges összetevői között ugyanakkor megtaláljuk a céklát, káposztát is, ami által még táplálóbb.
A csontos húslé azért előnyös funkcionális szempontból, mert így a leves egy kollagénben, ásványi anyagokban is gazdag alaplével készül, ami remek tápanyagforrás mind a bélflórának, mind a vékonybélrendszernek és a bőrszöveteknek is.
Hozzávalók:
- 1 db húsos sertéscsont vagy marhalábszár
- 1 nagyobb cékla
- 1 közepes sárgarépa
- kisebb szelet fejeskáposzta
- 2-3 kisebb krumpli
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 dl paradicsomsűrítmény (hozzáadott cukormentes)
- kókuszzsír
- só, 1 ek Glicin, fűszerek ízlés szerint
Elkészítés:
A húsos csontot 3 liternyi hideg sózott vízben feltesszük főni és hosszú órákon át főzzük. Amikor a hús már könnyedén leválik a csontról, kivesszük a levesből, a csontról lefejtett húst felkockázzuk és így visszatesszük a lébe.
Amíg a húsos alaplé készül, előkészítjük a zöldségeket.
A megpucolt vöröshagymát, fokhagymát apróra szeleteljük és kevés kókuszzsíron párolni kezdjük.
Hozzáadjuk a meghámozott, csíkokra gyalult céklát és sárgarépát, meghintjük egy pici sóval és a glicinnel és együtt félpuhára dinszteljük.
Amikor kész, a takarékon fődögélő levesbe töltjük.
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, a káposztát is vékony csíkokra szeleteljük és ezeket is hozzáadjuk a leveshez.
10-15 perc után, amikor a leves újra forrni kezd, beletöltjük a paradicsomsűrítményt és még 10-15 percig forraljuk.
Tálaláskor hagyományosan kínálnak hozzá tejfölt, de ez elhagyható, ugyanakkor díszíthető, gazdagítható a tányérba szórt csírákkal, mikrozöldekkel, illetve friss zöldfűszerekkel.
Eredetileg a friss kapor nagyon jól illik hozzá, de mivel az épp nem volt kéznél, én most a képen látható zöldborsó mikrozölddel tálaltam.
Recept forrása:
Ábrahámné Bergmann Anna
funkcionális táplálkozás tanácsadó