BROKKOLI
Brokkolis tojáslepény
Aki szereti a brokkolit, biztosan minden elképzelhető formában szívesen elkészíti és fogyasztja.
Ezúttal egy tojáslepény receptet hoztunk inspirációnak.
Hozzávalók:
- 3 db tojás
- 5-10 dkg reszelt sajt (minél érleltebb, annál jobb)
- ökölnyi brokkoli
- ízlés szerint néhány levél friss fűszernövény
- 1-1 ek tápióka keményítő és zöldbanánliszt (vagy 2 ek gm zabpehelyliszt)
- só
- kevés kókuszzsír a sütéshez
Elkészítés:
A brokkolit apró rózsáira szedjük, szárát lehámozzuk és felkarikázzuk, alaposan átmossuk. Aprítógépben finom darabosra aprítjuk.
A friss fűszernövény levélkéket gyengéden vízzel leöblítjük, szárazra törölgetjük.
Vékony csíkokra szeleteljük.
A tojásokat csipetnyi sóval felverjük.
Belekeverjük a reszelt sajtot, majd az aprított brokkolit és a fűszernövény csíkokat.
Hozzáadjuk a lisztféleséget és homogén masszává keverjük.
Serpenyőben pici kókuszzsírt forrósítunk és kisebb halmokat rakunk bele a masszából.
Mindkét oldalán aranybarnára sütjük.
Tipp:
teljes serpenyő-nagyságú lepényt is süthetünk, ez esetben a masszából annyit töltünk a serpenyőbe, hogy az alját teljesen kitöltse. Amikor már kellően megszilárdult és megfordítható, másik oldalára fordítjuk mint egy palacsintát és ezen az oldalán is készre sütjük.
PRO tipp:
ha van maradék főtt gabonaköret (rizs, hajdina, quinoa vagy köles), esetleg főtt lencse, akkor ez a tojáslepényben remekül felhasználható. Egyszerűen csak keverjük a masszához a lisztféle mellett vagy helyett, mennyiségben annyit, amennyit kényelmesen felvesz a tojásos massza.
Fogyaszthatjuk joghurttal/tejföllel készített mártogatóssal, házi tartáros salátákkal vagy csak friss vegyes zöldség-/salátafélékkel.
Recept forrása:
Ábrahámné Bergmann Anna
funkcionális táplálkozás tanácsadó