RÉGI KRUMPLIHOZ
Orosz hússaláta
Mi tagadás, a klasszikus orosz hússalátához ez a recept valószínűleg inkább csak hasonlít, de ez igazából nem is számít, hiszen a végeredmény nagyon finom és nagyon laktató.
Ez a recept a tavalyi burgonya mellett maradékok felhasználására is remekül alkalmas,
ha például grillezésből marad meg sülthús vagy húslevesből főtt hús.
Hozzávalók:
- 20-30 dkg főtt vagy sült csirkemell
- 3 db csemege uborka
- 1 db (zöld)alma
- 3 db főtt tojás
- 5-7 db közepes burgonya, héjában megfőzve
- 1 szál újhagyma
Mártáshoz:
- 1 tojás sárgája
- 1 ek hidegen sajtolt tökmagolaj vagy olívaolaj
- 1 kk mustár
- 1 kk almaecet vagy citromlé
- csipet só
- 1/2 ek glicin vagy eritrit, esetleg méz
- 1 nagy doboz tejföl
- 1 kis doboz natúr joghurt
Elkészítés:
Keverjük ki először a mártást egy nagy tálban!
A tojássárgáját kikeverük az olajjal, sóval és glicinnel, majd hozzákeverjük a mustárt és végül az almaecetet.
Hozzáadjuk a joghurtot, tejfölt és krémesre keverjük.
Az uborkát, almát, húst és főtt krumplit (miután a héját lehúztuk) apróbb kockákra vágjuk. A tojásokat két irányból tojásszeletelővel felszeleteljük, az újhagymát szárával együtt felkarikázzuk.
Mindet beletöltjük a mártásba és jól átforgatva, alaposan összekeverjük.
Néhány órán át hűtőszekrényben pihentetjük. Fogyasztásakor gazdagíthatjuk még csírákkal, mikrozöldekkel, zöldfűszerekkel is, de önmagában is egy teljes értékű salátaféle.
Recept forrása:
Ábrahámné Bergmann Anna
funkcionális táplálkozás tanácsadó